Bezoek onze
Facebook

GrootVisie 3 - 5681ste Verheven Dag van de Sultan

Nieuwe hofbakker aangesteld

P’nika Oase - Na meerdere hofbakkers geëxecuteerd te hebben, heeft onze opgetogen Sultan een taartje gegeten. De nieuwe hofbakker is het gelukt om een taart te bakken die groot genoeg was om een stuk taart over te houden nadat de beide voorproevers de verplichte vier stukken taart hadden verorbert. Nadat de smullende Sultan zijn vingers had afgelikt,
beval onze weloverwogen Sultan dat de hofbakker in totale isolatie opgesloten moest worden om zo het geheime recept voor de taart veilig te stellen. Ook eiste onze wijze Sultan dat beide voorproevers deze week terechtgesteld worden om zo het taartrecept verder veilig te stellen. De bevolking wordt aangeraden spontaan bijeen te komen om de groothartigheid van de Sultan te vieren.
Zie het edelmetaal roesten, dit is de weg naar de tempel
- De Moareg Mystica 1:3

Scherezade weet raad

Beste Scherezade,

Mijn nederige hut wordt sinds kort overschaduwt door een steeds groter wordend stenen bouwwerk van het bedrijf Piramidex, maar ik ben toch echt wel gesteld op lekker voor mijn hutje in de zon zitten! Als ik er iets van wil zeggen, komen ze met grote stenen achter me aan. Wat moet ik doen?

Een overschaduwde zonliefhebber

Lieve zonliefhebber,

Wie houdt er nou niet van de zon? In plaats van je geld uitgeven aan Ipsarische advocaten, kun je natuurlijk ook gewoon een reisje boeken naar de zon!

Heb je ook een vraag aan Scherezade?
Stel hem dan hier.

Ik heb gehoord dat het Scharlaken reisbureau Sol Serenat Omnia onvergetelijke reizen aanbiedt. Ga eens op avontuur!

Scherezade
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Aangeboden per direct: knappe zorgzame intelligente dochter, grote bruidsschat. huwelijksdatum z.s.m. proefnacht mogelijk.
Verloren 7 sluiers tijdens vrijgezellenfeest. Grote beloning. Beloning voor retourneren bijbehorende danseres: voucher voor optreden.
Hoogste uitkering! Ik koop al uw zwoefs voor de hoogste prijs. Inkoop dagelijks tijdens de lunch bij het loket.

Hoge opbrengst moederzwoef

BAZAARKWARTIER - In het exclusieve veilinghuis Kakhis is gisterochtend de prijs-zwoef “Prinses van de Oase” voor een recordbedrag van zeven miljard Schemer van eigenaar gewisseld.

De nieuwe bezitter, Sjeik Sjoe’malah, verwacht vele zwoef-de-boules kampioenen  met haar te fokken. “Ze heeft zichzelf al bewezen met haar nakomelingen Fluffyflap en Madam du Zwoef, die respectievelijk de eerste en tweede plek hadden dit seizoen”, vertelt hij. “Ik ben er zeker van dat dit exemplaar mijn stal tussen de Groten zal plaatsen.” Trots houdt hij de net verworven stamboekpapieren omhoog. “Zoals u kunt zien is De Prinses een directe nazaat van Vurige Vacht. De legendes over dit machtige beest zijn u natuurlijk welbekend, en net zoals hij zal ook zij mijn tegenstanders de grond in trappen!”  Ondertussen staat de vorige eigenaar, Toudli Duh, glimlachend de laatste zaken met de veilingmeester af te handelen. Dat hij zeer content oogt met de overdracht beaamt hij onmiddellijk. “Ik ben nog nooit zo blij geweest met een verkoop! Heeft u weleens een verwende zwoefzeug om 4 uur ’s nachts horen krijsen omdat ze geen wortel met slagroom en chocoladevlokken kreeg? Om gek van te worden zeg ik u, ik heb het in mijn twintig jaar als fokker nog nooit zo zuur gegeten.”

Opstand onder winkeliers in Allermanen

Allermanen – “Zo kan ik niet werken”, zegt een anonieme handelaar terwijl hij de smidshamer erbij neergooit. Waar hij normaal in zijn winkel op de hoek van Nieuwstraat en Oudesteegh kan bogen op inloop uit de hele omgeving, is het nu stil. Reden voor de stilte is het gebrek aan bezoekers voor de tempels van Allermanen. “Ik snap wel dat er niemand meer voor de tempels komt,” aldus de anonieme smid. “De doden zie je iedere avond wel een beetje verdwaasd rondlopen, maar als je de goden om wat dan ook vraagt blijft het helemaal stil. Nog een maand zo weinig aandacht en ik kan mijn boeltje wel inpakken. Dat pik ik natuurlijk niet en daarom ga ik lekker een tempel kort en klein slaan.” Met die woorden vertrok de anonieme 39 jaar oude blonde smid vanuit zijn winkel met rode deur naar de Tempel van De Keizer.

In gerelateerd nieuws maakte de verslaggever melding van een toevallige ontmoeting terplaatse met Kahn Kahlaya, op doorreis in Allermanen. "Het is ook niet gek dat de toeristen wegblijven als ze geen tempel kunnen zien, niet iedereen weet immers dat hier een tempel is die niet bestaat" aldus de Kahn. "Als je er verstand van hebt, dan zie je er wel meer. En zo gek is dat niet, kijk maar naar de Moareg, die zien in de woestijn regelmatig paleizen die niet bestaan."

Poef de Zwoefboef tekenaar onthoofd

De onderschepte cartoon. Volgens kenners belichaamt de nieuwe cartoonist een tijdelijke emotie van de onwankelbare Sultan. Zij waarschuwen andere cartoonisten dan ook om deze nieuwe trend niet over te nemen. Wat betreft de nieuwe hofcartoonist zeggen zij dat het belangrijk is dat deze - met het oog op een dienstverband van langer dan een dag - het actuele gemoed van zijn opdrachtgever zeer accuraat blijft weergeven.
Na een korte aanstelling als hofcartoonist, heeft de geestelijke vader van Poef de Zwoefboef zich inmiddels weer gevoegd bij de geesten van zijn voorvaderen. De begrijpende Sultan zag in dat de cartoonist op de top van zijn kunnen zat, en besloot dat het beter was voor hem, voor zichzelf, en voor alle onderdanen, als de herinnering aan Poef de Zwoefboef er een zou zijn van glorie en hoogtij.

De officiële paleiswoordvoerder had geen verder commentaar bij het feit dat de Poef de Zwoefboef tekenaar wellicht een minder leuke cartoon had getoond aan de ruimdenkende Sultan, vlak voor zijn heldendood.

Wel werd bekend gemaakt dat de kunstminnende Sultan onmiddelijk een nieuwe cartoonist heeft aangesteld. Naar verluid is dit nieuwe talent ontdekt door een cartoon die hij stiekem getekend had in de kerkers onder het paleis. Toen de paleiswachters het onderschepte stripje aan de kwieke Sultan voorlegden, werdt de tekenaar onmiddelijk op vrije voeten gesteld en ingehuldigd. In de eigen woorden van de Sultan: "Een cartoonist naar mijn hart".

Column: Tempelradar

Kahn Kahlaya informeert, maar zegt ook dingen

Niets bestaat niet
Recentelijk bracht mijn pad me weer in Allermanen. De aanblik van deze eens zo pittoresque en tot de verbeelding sprekende plaats deed mij nu ineens huiveren. Dichtgetimmerde souvenirshops, winkels met nauwelijks nog iets in de schappen, dronkelappen op straat midden op de dag en de opvallende afwezigheid van de ooit alom aanwezige toeristen. Eens liep het hier storm om de historische niet bestaande tempel te komen bekijken. Een mooiere vakantie kan deze geleerde zich ook echt niet indenken, kan ik u vertellen.
Heerlijk, dat gevoel van op reis naar Allermanen, op weg naar niets, naar iets wat niet bestaat. Lekker ontspannen luisteren naar de gids die vertelt wat er allemaal niet bestaat, en hoe het er allemaal nooit aan toe ging. Geen discussie mogelijk, geen vragen, geen antwoorden… enkel de serene rust bij de gedachte dat niets niet bestaat. Heel anders dan het huidige dwangneurotische materialisme. Dus beste lezer, de volgende keer dat u in Allermanen op uw gemak de tempel die niet bestaat aan het bezichtigen bent, en iemand u het vuur aan de schenen legt met invasieve vragen over uw interesses, dan zegt u gewoon “Waar hebben we het nou eigenlijk over?”

De AUW index: Geld en handelskoersen

GOUDKWARTIER – Al dan niet waardevolle papiertjes. Een overzicht van de AUW (Allermanen Uitwissel Waarde).

1) De Dynastie:  Zoals alles bij de Scharlaken veel geschreeuw en weinig wol. De rood/gele trots reikt niet verder dan 0,875 op de AUW-index, afgelopen maand gedaald met 15%.

2) De Nimph: Veruda’s hebben meer verstand van moestuinen dan van pegels. Maar de groene knaken klimmen voorzichtig en haalde deze week 0,748. Een stijging van 3% in vergelijking met vorige maand.
3) De Gigakrediet: Waarom de Ipsarische eenheid überhaupt nog een AUW notering heeft is een raadsel. De afgelopen vier weken gestegen, gedaald, gestegen en weer gedaald, en staat nu op 0,0005 0,0004 0,0003. Percentages laten we maar achterwege.

4) De Schemer: Niet verwonderlijk de meest stabiele eenheid van allemaal, omdat de Moareg wel weten hoe ze met geld om moeten gaan. De AUW toont een indrukwekkende 1,931, met een stijging van 18% in de afgelopen maand.
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gezocht minnares voor opdoen van ervaring voor te schrijven roman. Alle rechten voorbehouden voor schrijver.
Ook zo moe van al die oefeningen voor uw ideale figuur? Laat toch zitten! Eet dagelijks bij de Zwoefhheul zodat er meer van u is.
Het hof van de Sultan zoekt criminelen voor de dagelijkse executies. Klaag nu uw buurman aan. Aanklacht mag verzonnen zijn.
Advertentie

Nieuw van Educatief Essentiƫel:
Jouw speer mijn speer


“Indringende blik terug op de tijd dat de Scharlaken Keizer net zo glorieus was als nu”
- Keizers Courant

Een jonge recruut voelt zichzelf gevangen tussen de linies van de vijand en het gezag van zijn meerdere. Maar dan op een benauwde nacht komen beiden wel heel dicht bij. Zullen zijn speer en zijn trouw aan de Keizer hem kunnen redden?

Bestel nu!

Ook verkrijgbaar als hardcover. Discrete betaling en levering mogelijk. Wegens de aard van de literatuur kunnen wij eenmaal geleverde producten helaas niet terugnemen of omruilen.