Bezoek onze
Facebook

Grootvisie 2 - 5654ste Verheven Dag van de Sultan

Sluier tussen wereld en onderwereld dunt verder uit

P’nika Oase – “Ik kan me nog een tijd herinneren dat dood zijn ook dood was”, verzucht Abu de grafdelver, “nu zitten ze soms zelfs aan hun eigen koffietafel aan.” Het kan niemand ontgaan zijn dat de sluier tussen het dodenrijk en het land der levenden wat dunner is dan voorheen. Nachtmerrieachtige taferelen in het bos, schilderijen die je met hun ogen volgen en kopjes thee die net niet helemaal naar thee smaken. Het is verschrikkelijk.

“Verschrikkelijk goed”, meldt de Grootvizier. “Zelfs de doden willen graag hun eerbied en liefde voor onze Sultan tonen. Wij kunnen weinig meer dan hun aanwezigheid verwelkomen en zelf ook laten zien hoe veel we van de doorluchtigheid houden.”
Gebedsgenezer Schertsie denkt er het hare van. “Hoewel wij Moareg altijd graag een praatje met onze voorouders maken, doen we dat liever na een intensief en enigszins duister ritueel. Niet terwijl we de Grootvisie aan het lezen zijn.”

Hoewel Schertsie en vele andere gebedsgenezers bang waren stevig inkomsten te verliezen door de oprukkende massa’s ondoden en spoken, valt de schade mee. “Ik dacht dat het moeilijk zou worden om geld voor mijn diensten te krijgen. Maar de doden lijken niet te praten. Alleen bijzondere mensen als ik kunnen vertellen wat onze voorouders precies willen zeggen. Je ziet vaak spoken boos met het hoofd schudden omdat we precies de boodschap over brengen die ze in gedachten hebben.”
De gouden strop om je nek accentueert je nek
- De Moareg Mystica 1:2

Scherezade weet raad

Beste Scherezade,

Mijn man heeft een goedbetaalde baan, maar brengt zijn collega’s uit werk steeds mee naar huis voor een biertje. Omdat ze met zijn veertigen zijn, loopt dit bijzonder in de papieren. Hoe breng ik over dat er een limiet zit aan de hoeveelheid bier die we kunnen schenken?

Een wanhopige tapster

Lieve Tapster,

Je moet nooit wanhopen. Problemen die onoverkomelijk lijken, zijn soms door de eenvoudigste kamelenherder op te lossen. Blijf gewoon bier schenken en kijk de situatie even aan. Voor je het weet gaan ongeziene deuren open en is alles anders.

Heb je ook een vraag aan Scherezade?
Stel hem dan hier.

Heb je in de tussentijd al overwogen om het bier met water aan te lengen? Eventueel een paar verhaaltjes vertellen voor je een glas vult kan ook een hoop schelen op de eindrekening.

Scherezade
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Laatste kans! Wie maakt me los?? Komt allen! Stavoortse, landgoed Zeul. Ik sta op de brandstapel.
Aantr. deerne zoekt vnt om smn mee te vr-n in maanlicht. grg nmmr trekken. Verwacht flink uitsloven. X Smnta
Maanstraal verkreukeld? Felix Verudianus maakt en praat recht wat krom is. snel brengen is snel verdiend.

Ondoden en uw interieur

BAZAARKWARTIER – Veel mensen geloven dat ondoden en binnenhuisarchitectuur niet samen gaan. “Niks is minder waar”, zegt eigenaar van meubelhuis Het Aarsanaal John du Labrado, “natuurlijk moet je even wennen aan de geur, maar als deze drempel overwonnen is, gaat er een nieuwe wereld aan lifestyle-mogelijkheden open!” Als voorbeeld toont hij één van zijn designstoelen, Steen/Been. “Naast de oogstrelende vormen kan deze stoel uw drankje tegelijkertijd koelen en vasthouden. Mijn ontwerpen zijn gericht op een zowel esthetische als praktische toevoeging aan uw interieur. Dit exemplaar was ooit een vervelende Veruda, maar ik heb er wat moois van kunnen maken.” John du Labrado bood deze krant korting aan en mooie foto’s van zijn winkel. Omdat we geen gratis reclame gaan maken, hebben we alleen de korting geaccepteerd.

Steeghman viert zesjarig bestaan winkel

P’nika Oase – Staande in de lokale vestiging van zijn handelsimperium viert Soerabatus Steeghman het zesjarig bestaan van zijn winkel. “Ik ben begonnen in een angstaanjagende donkere steeg, hier recht achter het paleis. Nu staan er handlangers medewerkers in stegen over heel de wereld,” meldt Steeghman ons nadat wij hem voor een interview betaald hebben. Op aantijgingen dat niet alle waren in zijn winkel legaal zijn reageert Steeghman furieus: “Ik weet precies wat er in de winkel ligt en ik laat me niet door een paar lanterfanters vertellen wat wel en niet mag.” Vanzelfsprekend hebben wij geen vragen gesteld over huurmoordenaars en vergif. Op het feest werd gebak met limonade geserveerd.

Sultan verwelkomt Poef de Zwoefboef tekenaar met open armen

Op advies van de Grootvisier wordt in de gaten gehouden hoe leuk de lezers Poef de Zwoefboef vinden. Met zorg zijn namelijk de niet leuke stripjes geselecteerd. Vindt u de stripjes toch leuk? Meld u dan bij de stadswacht.
Als connaisseur van menig kunstvorm besloot onze welonderlegde Sultan dat een cartoon van formaat als Poef de Zwoefboef niet kon ontbreken in zijn vermaarde kunstcollectie. Vandaag is de tekenaar officieel ingehuldigd als hoftekenaar en opgesloten ingetrokken in zijn nieuwe vertrekken onder het paleis. De Sultan zal als waar aficionado de nieuwe cartoons van Poef de Zwoefboef exclusief zelf bekijken. In een barmhartig gebaar van weldoening naar het volk is uiteindelijk besloten om een klein gedeelte van enkel de minst vermakelijke nieuwe cartoons toch te openbaren aan het publiek. Lees de volgende Grootvisie voor Poef de Zwoefboef!

Column: Tempelradar

Kahn Kahlaya informeert, maar zegt ook dingen

Dadels en kamelen vergelijken
Als we het hebben over het vinden van tempels die niet bestaan, erger ik mij voornamelijk aan de deliberatie van de inflatie van de desintegratie van de procrastinatie. Daar, ik heb het gezegd. Alsof het vinden van een niet existerende tempel minder belangrijk zou zijn. Te vaak zie je dat voor dit doel geen subsidies verstrekt worden, geen fondsen beschikbaar komen en geen vrijwilligers te vinden zijn.
Behalve dan Rodi, die zich al jaren fanatiek inzet voor het concrete doel van het vinden van een niet concrete tempel. En daarin zien we ook meteen de valide kern van deze discussie: het bestaan van de tempel is niet eens ter sprake, enkel het vinden ervan! Tempels die wel of niet bestaan, dadels of kamelen, het doet er niet toe. Hetgene dat een zoektocht naar elk van deze dingen tot een gelijkwaardige onderneming maakt, is het vinden. Geef dus gul aan het Tempelfonds! Voor donaties in Gigakrediet geld een minimum van 40.000 om de administratiekosten te dekken.

Goden, Goden, waarom hebt U ons verlaten?

ERGENSHUIZEN - U blijft ver weg en redt ons niet, ook al schreeuwen we het uit.  “Goden!”, roep ik overdag en ’s nachts. U antwoordt niet. Wij vinden geen rust. Op u hebben onze voorouders vertrouwd en u verloste hen. Nu bespotten jullie ons en schudden meewarig het hoofd. Voorheen gold: ‘Wend je tot de Goden! zij verlossen, zij bevrijden!’ Maar nu kunnen we alleen vragen: “Houden jullie nog van ons?”
Een antwoord zal niet ons deel zijn. Blijf niet ver van deze wereld, want alleen de holle lach is nabij en geen van jullie helpt. Ik zal zijn naam niet bekendmaken. We vrezen hem, brengen hem eer. Hij is de enige die zich om ons bekommerd.

(Noot van de redactie: Wij gaan ervan uit dat met Hij de sultan bedoeld wordt)
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Elegant.
Zonnegoud.

Tandenborstels van Blink.
tk o. vb. tean bd, kl adv in grootvisie, mx 15 wrd, alles kan, inspiratie sturen spel cor. naar redactie. rekening volgt.
Aangeboden: veerdienst "maanlicht", vrachtvervoer per boot op ordernummer. Vraag naar Samanta.
Advertentie

Nieuw van Moareg Metgezel:
Brandend zand


“De bittere werkelijkheid van de zandhandel geeft ontegenzeglijk aan hoeveel de mensen van de Sultan houden”
- Grootvisie

Onthullende insider-look op de zandhandel, gezien door een onafhankelijke correspondent vanuit de dagelijkse praktijk van een strikt traditioneel Moareg familiebedrijf.

Bestel nu!

Ook verkrijgbaar als hardcover. Discrete betaling en levering mogelijk. Wegens de aard van de literatuur kunnen wij eenmaal geleverde producten helaas niet terugnemen of omruilen.